direct naar inhoud van 4.4 Gemeentelijk beleid
Plan: Zorgcentrum Ewoud
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0353.201008IjstzoEwoud-Va01

4.4 Gemeentelijk beleid

Structuurvisie Kwaliteit met karakter (2003)

In 2003 heeft de gemeenteraad van IJsselstein de Structuurvisie 'Kwaliteit met karakter' vastgesteld. In deze structuurvisie wordt de toekomstige ontwikkeling van het gemeentelijk grondgebied in hoofdlijnen beschreven. Voor de komende jaren is het ruimtelijk beleid van de gemeente voornamelijk gericht op ontwikkelingen binnen de huidige bebouwde kom. Belangrijke overweging hierbij is dat IJsselstein, na vele jaren van snelle groei, een kwalitatieve inhaalslag heeft te maken. Met name dient de samenhang teworden bevorderd tussen wonen, zorg en welzijn. De herontwikkeling van Ewoud past in het in de Structuurvisie ontvouwde ruimtelijk beleid, met de nadruk op het maken van een binnenstedelijke kwalitatieve inhaalslag.

Ontwikkelingsprogramma Nieuws uit IJsselstein

Het ontwikkelingsprogramma 'Nieuws uit IJsselstein' van het ISV (Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing) gaat uit van de visie dat de vermenging van wonen, werk en zorgvoorzieningen bijdraagt aan een verbetering van de kwaliteit van de ruimtelijke omgeving. Het ISV is een subsidieregeling om gemeenten te ondersteunen bij het leefbaarder maken van hun stedelijk gebied. Het bestaat uit rijks- en provincialemiddelen. Doel van de subsidie is het nemen van fysieke maatregelen op het gebied van wonen, ruimte, milieu, fysieke stadseconomie en grootschalig groen. Bijvoorbeeld de aanleg of transformatie van (bestaande) wijken, parken en bedrijfsterreinen. Voor de gemeente IJsselstein is de provincie Utrecht ISV-budgethouder. Het ISV-beleid wordt per periode van 5 jaar door het Rijk ontwikkeld. Op 1 januari 2005 is het tweede tijdvak (ISV-2) ingegaan voor de periode van 2005 tot en met 2009. De provincie heeft op basis van het Rijksbeleidskader het Uitvoeringskader stedelijke vernieuwing 2005 – 2010 'Hart voor uitvoering' opgesteld. In dit kader is subsidie verstrekt voor een aantal projecten in IJsselstein. Het project Ewoud is niet betrokken in de subsidieverlening voor de periode tot en met 2009.

Nota bouwhoogten IJsselstein (2004)

De nota Bouwhoogten werd op 1 juli 2004 door de gemeenteraad vastgesteld. Verzoeken om hoog te bouwen zouden door het voorhanden hebben van een dergelijke nota in een breed kader kunnen worden geplaatst. De nota Bouwhoogten is daarmee als leidraad en beleidskader voor ontwikkelingen in de stad gehanteerd. De voorgenomen bouwhoogte van gebouw D (vijf lagen) voldoet aan datgene wat in de nota ter zake is vastgelegd.

Parkeerbeleidsplan IJsselstein (2006) en Fietsbeleidsplan IJsselstein fietspad (2008)

Het ruimtelijk beleidskader op gemeentelijk niveau omvat ook het gemeentelijk Parkeerbeleidsplan. In het Parkeerbeleidsplan IJsselstein (2006) wordt als centrale doelstelling geformuleerd: het efficiënt faciliteren van het parkeren voor alle doelgroepen. Daarvan afgeleid zijn de beleidsdoelen: de parkeerders moeten kunnen parkeren op de parkeervoorzieningen die voor hen zijn bedoeld, elk gebied moet voorzien in de eigen parkeerbehoefte en de kwaliteit van de parkeervoorzieningen moet in overeenstemming zijn met de gewenste kwaliteit van de openbare ruimte.

In het Fietsbeleidsplan IJsselstein 2008 'IJsselstein fietsstad!', een actualisatie van het Fietsbeleidsplan 2004, is de kerndoelstelling het verbeteren van fietsvoorzieningen om fietsgebruik in de gemeente te stimuleren. Het beleid is gericht op het verbeteren en instandhouden van een dicht en samenhangend netwerk van directe en veilige routes, samen met goede fietsparkeervoorzieningen.

Bij de herontwikkeling van Ewoud wordt rekening gehouden met het Parkeerbeleidsplan en het Fietsbeleidsplan.

Nota Ouderenzorg en Rapport Woonservicezones in IJsselstein

Sectorale beleidsnota's ten aanzien van de gezondheidszorg worden in hoofdzaak opgesteld door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). De staatssecretaris van VWS heeft in mei 2007 het beleid voor de toekomst ten aanzien van onder meer verzorgingshuizen aangegeven in de brief aan de Tweede Kamer: 'Zorg voor ouderen: Om de kwaliteit van het bestaan'. De brief is mede gebaseerd op het rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau: 'Verschillen in verzorging' (april 2007). Onderdeel van het uitgezette beleid is het stimuleren van meer variatie in woonvormen om zodoende de keuzevrijheid van cliënten te vergroten. Nieuwe concepten van wonen en verblijven moeten worden ontwikkeld, rekening houdend met variatie in inkomen. Bestaande en nieuwe innovatieve manieren waarop wonen in combinatie met zorg invulling krijgt moeten breder worden toegepast. Hierbij dient ook aandacht te worden besteed aan de toepassing van ICT en domotica. Domotica moet meer worden toegepast daar waar het zelfstandig wonen van ouderen ondersteunt en kwaliteit van leven vergroot. Dat neemt niet weg dat er ook aandacht moet blijven voor de klassieke zorghuizen. Cliënten moeten ook de mogelijkheid blijven houden om in een zorghuis te wonen als ze dat willen.

De gemeente heeft de sectorale beleidsnota's Nota Ouderenzorg en het Rapport Woonservicezones in IJsselstein vastgesteld. In deze nota's worden onder meer aanbevelingen gedaan die ertoe moeten bijdragen dat senioren langer in hun eigen huis kunnen blijven wonen en meer woningen voor senioren worden gecreëerd. In 2002 heeft de gemeente IJsselstein samen met de IJsselsteinse partners op het terrein van wonen, zorg en welzijn een convenant getekend waarbijde intentie is uitgesproken om in IJsselstein woonservicezones te realiseren. In een onderzoek van het RIGO is IJsselstein opgedeeld in drie woonservice-zones. Een van die zones is Zenderpark / Nieuwpoort. Woonzorgcentrum Ewoud zal daarbij als centrum van deze woonservicezone functioneren. Het voorliggende plan van Ewoud is een invulling van een van de drie woonservicezones in IJsselstein.

Groenstructuurplan (1996 - in 2009 geactualiseerd)

Het groenstructuurplan, daterend van augustus 1996 (update in 2009), is een integrale visie op de onbebouwde ruimte. Het plan spreekt zich uit over de gewenste ontwikkelingen van de onbebouwde ruimte binnen de bebouwde kom van IJsselstein. Het geeft richting in de belangenafwegingen ten opzichte van andere ruimtelijke claims. Enerzijds bestaat het groenstructuurplan uit voorstellen voor de inrichting, anderzijds zijn er de groenstructuren in aangegeven. In aansluiting hierop hebben de bestaande grotere groengebieden in dit bestemmingsplan de bestemming "groen" gekregen. Verder geldt in z'n algemeenheid dat voorstellen voor inrichtingsmaatregelen, zoals bijvoorbeeld de aanplant van bomen, binnen alle bestemmingen mogelijk zijn.