direct naar inhoud van 7.4 Besluit externe veiligheid
Plan: Zorgcentrum Ewoud
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0353.201008IjstzoEwoud-Va01

7.4 Besluit externe veiligheid

Er is sprake van een aantal bedrijven of inrichtingen die vallen onder het Besluit externe veiligheid inrichtingen (Bevi) of het Besluit risico's zware ongevallen (Brzo) die een risico kunnen opleveren in het kader van de externe veiligheid. Daarnaast is tevens het vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg mogelijk relevant voor de externe veiligheid in relatie tot het plangebied. In de directe omgeving van het plangebied is geen sprake van vervoer van gevaarlijke stoffen over spoor- en waterwegen.

Normstelling en beleid

Bij ruimtelijke plannen dient ten aanzien van externe veiligheid naar verschillende aspecten te worden gekeken, namelijk:

  • bedrijven waar activiteiten plaatsvinden die gevolgen hebben voor de externe veiligheid;
  • vervoer van gevaarlijke stoffen over wegen, spoor, water of door leidingen.

Voor zowel bedrijvigheid als vervoer van gevaarlijke stoffen zijn twee aspecten van belang, te weten het plaatsgebonden risico (PR) en het groepsrisico (GR). Het plaatsgebonden risico is de kans per jaar dat een persoon dodelijk wordt getroffen door een ongeval, indien hij zich onafgebroken) en onbeschermd op een bepaalde plaats zou bevinden. Het PR wordt weergegeven met risicocontouren rondom een inrichting dan wel infrastructuur. Hierbij is de risicocontour van 10-6 maatgevend voor nieuwe ontwikkelingen). Het groepsrisico (GR) drukt de kans per jaar uit dat een groep mensen van minimaal een bepaalde omvang overlijdt als direct gevolg van een ongeval in een inrichting waarbij gevaarlijke stoffen betrokken zijn. De normen voor het GR hebben een oriënterende waarde (inspanningsverplichting). Indien de oriënterende waarde voor het groepsrisico wordt overschreden, legt dit in het algemeen ook ruimtelijke beperkingen op aan een gebied buiten de 10-6-contour (PR).

Bevi-inrichtingen

Het Bevi geeft wettelijke grondslag aan het externe veiligheidsbeleid rondom risicovolle inrichtingen. Het doel van het besluit is de risico's waaraan burgers in hun leefomgeving worden blootgesteld vanwege risicovolle inrichtingen tot een aanvaardbaar minimum te beperken.

Op basis van het Bevi geldt voor het PR rondom een risicovolle inrichting een grenswaarde voor kwetsbare objecten en een richtwaarde voor beperkt kwetsbare objecten ). Beide liggen op een niveau van 10-6 per jaar.

Het Bevi bevat geen norm voor het GR; wel geldt op basis van het Bevi een verantwoordingsplicht voor het GR in het invloedsgebied rondom de inrichting. De in het externe veiligheidsbeleid gehanteerde norm voor het groepsrisico geldt daarbij als buitenwettelijke oriëntatiewaarde.

Risicovolle niet-Bevi-inrichtingen

Ook bedrijven waarop het Bevi niet van toepassing is, kunnen risico's voor de omgeving met zich meebrengen. Voor nieuwe situaties geldt voor het PR, op basis van de nota Omgaan met risico's), in principe een norm van 10-6 per jaar en voor bestaande situaties 10-5 per jaar. Voor het GR noemt deze nota als norm:

10-5 voor een ongeval met meer dan 10 dodelijke slachtoffers;

10-7 voor een ongeval met meer dan 100 dodelijke slachtoffers;

10-9 voor een ongeval met meer dan 1.000 dodelijke slachtoffers;

enzovoort (een lijn door deze punten bepaalt de norm).

In het geval Ewoud is de externe veiligheid gewaarborgd, omdat zich in de omgeving geen dergelijke bedrijven bevinden of zullen kunnen worden gevestigd. Wel is in de nabijheid, aan de Baronieweg, een LPG station aanwezig meteen vulpunt, een ondergrondse tank en twee afleverpunten. De afstand tot dit vulpunt bedraagt circa 135 m. De risicocontour van dit vulpunt ligt op 35 m afstand van het vulpunt. Binnen die contour bedraagt de kans op een dodelijke situatie door een ongeval met gevaarlijke stoffen maximaal één op de miljoen per jaar. Verder zijn er in IJsselstein geen bedrijven aanwezig waarop het Bevi van toepassing is. Het Besluit externe veiligheid heeft ook betrekking op de aanwezigheid in de omgeving van routes voor het transport van gevaarlijke stoffen. De Baronieweg is door de gemeente op 27 september 2007 aangewezen als route voor vervoer van gevaarlijke stoffen en het Willem van Oranjeplein is het einde van de route. De afstand tot dit plein bedraagt circa 70 m en die tot de Baronieweg deels nog meer. De risicocontour van deze weg ligt niet buiten de weg. Dit blijkt uit de risico-atlas wegtransport. Uitvoering van het plan tot herontwikkeling van het complex Ewoud heeft derhalve geen negatieve invloed op het veiligheids-risico.