direct naar inhoud van 3.2.5 Ontwikkeling Bleizo met bedrijven, kantoren en greenportfuncties
Plan: Structuurvisie Lansingerland
Plantype: structuurvisie
IMRO-idn: NL.IMRO.1621.structuurvisie0210-0001
3.2.5 Ontwikkeling Bleizo met bedrijven, kantoren en greenportfuncties

Tussen de economische knooppunten in de netwerkstad Haaglanden-Rotterdam en de verbinding Westland-Delft-Oostland wordt door verschillende partijen het vervoernet Stedenbaan ontwikkeld. Het station Bleizo in het noorden van de gemeente gaat hier deel van uitmaken. Samen met de gemeente Zoetermeer wordt in de omgeving van het toekomstige station het kantorenpark Bleizo ontwikkeld. Hierdoor ontstaat voor Lansingerland een belangrijke uitbreiding van kantoorgebonden werkgelegenheid.
Kantorenpark Bleizo wordt door de karakteristieke architectuur en de hoogte van de gebouwen een landmark. De totale oppervlakte aan kantoorruimte wordt minimaal 80.000 m², maar kan, afhankelijk van de marktvraag, oplopen tot 200.000 m². Bleizo moet een gebied worden dat altijd levendig is.
Wij streven naar een greenportlocatie met een nationale oriëntatie. Het ov-knooppunt Bleizo is ook een goede locatie voor onderwijs omdat deze goed wordt ontsloten en centraal in het Oostland ligt.
Uitgangspunt voor Bleizo is het realiseren van een nieuw stedelijk werkgebied rondom een regionale ov-knoop met ruimte voor greenportfuncties, leisure, leisure gerelateerde bedrijvigheid en kantoren waarbij:

  • ontwikkelingsmogelijkheden geboden worden voor bijzondere ambities (waaronder een agrirailterminal in de Klappolder en een landmark in Bleizo);
  • recht wordt gedaan aan de specifieke vestigingskwaliteiten van het gebied rondom de ov-knoop in Bleizo voor wat betreft de intensiteit van het gebruik van het gebied.


Ruimte wordt geboden aan specifieke functies gelieerd aan de Greenport Oostland, functies uit het leisuresegment, die een sterk publiekaantrekkende werking hebben en voor nieuwe concepten in de kantorenmarkt. Concepten die kantoor- en bedrijventerreinen opvatten als werklandschappen, als integraal onderdeel van de leefomgeving in samenhang met de marktvraag.