direct naar inhoud van 6.2 Waterhuishouding
Plan: Zorgcentrum Ewoud
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0353.201008IjstzoEwoud-Va01

6.2 Waterhuishouding

Watertoets

Sinds 1 november 2003 is de watertoets van toepassing, een procedure waarbij de initiatiefnemer in een vroeg stadium overleg voert met de waterbeheerder over waterhuishoudkundige aspecten van ruimtelijke plannen. De watertoets heeft als doel het voorkomen van nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen die in strijd zijn met duurzaam waterbeheer.

Het plangebied ligt binnen het beheersgebied van het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, verantwoordelijk voor het waterkwaliteits- en waterkwantiteitsbeheer. Het onderhoud aan de riolering wordt uitgevoerd door de gemeente IJsselstein. In het kader van de verplichte watertoets is over dit bestemmingsplan op 16 november 2007 overleg gevoerd met de waterbeheerder, waarna de opmerkingen van de waterbeheerder zijn verwerkt in deze waterparagraaf.

Waterbeleidsplan IJsselstein 2007

Het stedelijk waterplan IJsselstein heeft als doel dat het watersysteem schoon, veilig en gezond is, waarbij voldoende water zonder wateroverlast aanwezig is. Ook de samenwerking en kennisuitwisseling van de verschillende waterpartners wordt verbeterd. Om dit doel te kunnen realiseren, worden diverse maatregelen genomen die terug te vinden zijn in het uitvoeringsprogramma behorende bij het waterplan. De raad van IJsselstein heeft op 15 maart 2007 het Waterplan vastgesteld. Op 23 april 2007 hebben diverse partijen, waaronder het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, de gemeente IJsselstein en Vitens, het convenant waarin uitvoeringsafspraken zijn opgenomen, ondertekend.

Onderzoek

De watertoets is uitgevoerd door Fugro Ingenieursbureau B.V.. De resultaten zijn neergelegd in het rapport: 'Watertoets Ontwikkelingsplan woonzorg complex Ewoud aan de Jan van der Heijdenweg 2 te IJsselstein' (16 november 2007). Conclusie van het rapport is dat gezien de conditie van de deklaag (bovenste grondlaag) en de fluctuaties van het grondwaterpeil het aanleggen van infiltratievoorzieningen en ondergronds bergen niet tot de mogelijkheden behoort. Geadviseerd wordt te zoeken naar oplossingen om hemelwater af te koppelen op het open water. Afkoppeling kan plaatsvinden op de watergangen en waterpartijen op en rondom de locatie. Hiervoor dienen aanvullende bergingsberekeningen te worden uitgevoerd, een en ander afhankelijk van de wensen van het Waterschap De Stichtse Rijnlanden.

De vereiste berging zou geconstrueerd kunnen worden in de vorm van een wadi, voorzien van een grindkoffer, met een drain richting de watergang ten westen van de projectlocatie. Deze oplossing heeft als bijkomend voordeel dat bij eventuele hoge grondwaterstanden de drain tevens de grondwaterstand in de directe omgeving verlaagt. Een andere mogelijkheid om de vereiste berging te creëren is het maken van elementen onder de verharding van het voorterrein en/of de kruipruimten onder de gebouwen te voorzien van een zandbed met een drainagesysteem. Als laatste oplossing kan worden gedacht aan een sedumdak. Combinatie van genoemde oplossingen is mogelijk. De varianten zijn met de gemeente en het Waterschap De Stichtse Rijnlanden besproken en de definitieve oplossing zal hen ter goedkeuring worden voorgelegd.

Fugro Ingenieursbureau B.V. heeft eind 2009 een aangepaste watertoets uitgevoerd, naar aanleiding van de inmiddels doorgevoerde wijziging in het dakoppervlak van gebouw D, de uitvoering van een deel van het dakoppervlak als vegetatiedak (sedum) en het uitbreiden van de bestaande parkeervoorziening. Deze aangepaste watertoets is opgenomen in het briefrapport: 'Watertoets Ontwikkelingsplan Woon-Zorgcomplex Ewoud' (20 oktober 2009).

Conclusies zijn:

  • het nieuwe dakoppervlak wordt aangesloten op oppervlaktewater, in de vorm van een vergrote vijver. Deze vijver wordt vergroot van 135 m² naar 410 m²;
  • een deel van het dak wordt uitgevoerd als vegetatiedak, waardoor een reductie van de afvoer van het hemelwater zal optreden;
  • het verharde oppervlak watert eveneens af op de vergrote vijver. Het hemelwater afkomstig van de uitbreiding van de parkeervoorziening aan de voorzijde wordt afgevoerd naar de bestaande riolering;
  • de kruipruimten worden voorzien van een zandbed met een drainagesysteem dat afwatert op het open water;
  • de aan te leggen kelder onder gebouw D wordt waterdicht uitgevoerd;
  • de gedoseerde afvoer en de overstort van de vijverpartij zullen in overleg met de gemeente en het hoogheemraadschap nader worden uitgewerkt;
  • milieubelastende uitlogende stoffen in het afstromende hemelwater worden voorkomen door de gestelde eisen aan bouw- en dakbedekkingsmaterialen.