Plan: | Achtersloot 180 IJsselstein |
---|---|
Status: | ontwerp |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0353.201110Asloot180-On01 |
De Woonvisie IJsselstein, Een parel tussen stad en waard, is op 24 april 2008 door de gemeenteraad vastgesteld. Leidend in de gemeentelijke toekomstvisie op wonen, is dat IJsselstein haar kwaliteiten wil behouden en versterken. IJsselstein als zelfstandige 'parel' aan de rand van het Groene Hart. Dit houdt in, dat IJsselstein haar ontwikkeling in de bestaande kern aanwendt om meer kwaliteit te genereren: kwaliteit in woonmilieus en bijbehorende differentiatie voor doelgroepen, in openbare ruimte, en in behoud van voorzieningen. Alle gebieden spelen hierin een rol: IJsselstein Centrum, Noord, West en Zuid. Daarbij zal de gemeente ook haar ligging aan de Hollandse IJssel optimaal benutten, onder meer door sanering van bedrijvigheid en verbetering ruimtelijke kwaliteit.
Uit het woonwensenonderzoek blijkt dat veel gezinnen met kinderen willen 'doorstromen' naar een comfortabeler koopwoning (tweekapper of vrijstaand). Hiervoor zijn in IJsselstein onvoldoende mogelijkheden. Ook blijkt dat gezinnen met kinderen bij het ontbreken van geschikt aanbod blijven wonen in hun huidige woning, en eventueel hun woning willen aanpassen aan hun wensen. Voor hen die per se meer comfort willen,en dat niet in IJsselstein kunnen vinden, zijn er nu en ontstaan er de komende jaren mogelijkheden buiten IJsselstein. De gemeente IJsselstein wil aanvullend daarop beperkt woningen toevoegen voor deze groep.
Met de realisatie van een vrijstaande woning aan de Achtersloot 180, via de regeling ruimte voor ruimte, wordt een woning aan de woningvoorraad van IJsselstein toegevoegd, waaraan een tekort is, blijkens de Woonvisie.
De toekomstvisie IJsselstein dichtbij is op 21 januari 2010 vastgesteld door de gemeenteraad. In de toekomstvisie van IJsselstein zijn de volgende kernkwaliteiten beschreven.
Drie kwaliteiten springen het meest in het oog.
In de visie wordt gestreefd om in 2025 te bereiken dat inwoners en ondernemers zich verbonden voelen met de stad. De sociale samenhang moet kracht bezitten. De ruimtelijk-historische uitstraling moet een ‘thuis’ bieden. Daarnaast moet de gemeente als partner aan de zijde van de inwoners en de ondernemers staan.
Onderhavig project tast de kwaliteiten zoals neergelegd in de toekomstvisie niet aan. Derhalve kan het project binnen deze visie worden uitgevoerd.
Het gebied heeft in het vigerende bestemmingsplan "Landelijk gebied Noord en Zuid", door de gemeenteraad vastgesteld op 11 juli 2002, de bestemming 'agrarische doeleinden' gekregen met de subbestemming intensieve veehouderij. De gronden met deze bestemming zijn bedoeld voor de uitoefening van een agrarisch bedrijf. Gelet op het feit dat binnen deze bestemming slechts één woning is toegestaan, is het voornemen voor de bouw van een ruimte voor ruimtewoning in strijd met de bepalingen van het vigerende bestemmingsplan.
Het beoogde bouwplan kan wel gerealiseerd worden door middel van het vaststellen van een nieuw bestemmingsplan. Hiertoe is reeds overleg gevoerd met de gemeente IJsselstein.
Onderhavig bestemmingsplan is toegeschreven op deze ontwikkeling.