direct naar inhoud van 6.1 Waterbeleid
Plan: Achtersloot 180 IJsselstein
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0353.201110Asloot180-On01

6.1 Waterbeleid

De kern van het Waterbeleid 21ste eeuw is dat water de ruimte moet krijgen, voordat het die ruimte zelf neemt. Het water de ruimte geven betekent dat in het landschap en in de stad ruimte gemaakt wordt om water op te slaan. Dat betekent bijvoorbeeld dat we toelaten dat rivieren bij hoge waterstanden gecontroleerd buiten hun oevers treden, op plekken waar daar ruimte voor is gemaakt. Daarmee worden problemen in andere, lager gelegen gebieden voorkomen.

Het projectgebied ligt binnen het beheersgebied van het Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden. In het kader van het beleid van zowel de gemeente IJsselstein als het waterschap dient binnen het projectgebied een duurzaam waterhuishoudkundig systeem gerealiseerd te worden. Concreet betekent dit dat er sprake moet zijn van gescheiden schoon- en vuilwaterstromen die afzonderlijk worden verwerkt. Vasthouden, bergen, afvoeren is het leidend principe in de Waterstructuurvisie, de toekomstvisie van het Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden.

Het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden heeft op 28 oktober 2009 het Waterbeheerplan 'Water Voorop!' voor de periode 2010-2015 vastgesteld.

Hierin staat in grote lijnen het waterbeheer voor de komende zes jaar beschreven. Het plan bevat alle taakvelden van het waterschap: de zorg voor schoon water, veilige dijken en droge voeten. Ook staat beschreven hoe het waterschap deze taak het beste binnen de leef- en werkomgeving in het beheergebied kan uitvoeren, samen met diverse andere organisaties. Verder is een overzicht weergegeven van de ambities en doelen voor 2010 tot en met 2015 en hoe men die wil bereiken.

In oktober 2005 is het Integraal ontwikkelingsperspectief "Hollandse IJssel, meer dan water" vastgesteld door het hoogheemraadschap. De kracht van het project "Hollandse IJssel, meer dan water" is dat het niet alleen een integraal waterproject is, maar dat ook water en ruimtelijke wensen en initiatieven zijn gecombineerd in een ontwikkelingsperspectief tot het jaar 2020.

Ten aanzien van wonen in de omgeving van de Hollandse IJssel is het volgende bepaald.

Nieuwbouw zal plaatsvinden door:

a. (ver)nieuwbouw binnen de kernen

b. de aanleg van enkele landgoederen

c. het omvormen van agrarische bedrijfscomplexen

Hierbij is de kwaliteit - het benutten van de potenties van de IJssel en de differentiatie - van groot belang. De kwaliteitsslag die in het gebied van de Hollandse IJssel wordt gemaakt, betekent ook een verhoging van de woonkwaliteit, langs de IJssel, maar ook in de verder weg gelegen woongebieden. De potenties die de Hollandse IJssel biedt als woonomgeving, worden uitgebuit zonder de ruimtelijke kwaliteit aan te tasten.

Het omvormen van agrarische bedrijfscomplexen in woningen in combinatie met kleinschalige bedrijvigheid in een lage milieucategorie is wel een mogelijkheid, mits voldaan wordt aan de regels uit de streekplannen (rood voor groen). Voor de invulling van de locaties die geschikt zijn voor woningbouw, is de kwaliteit en de differentiatie van groot belang. Het woningbouwprogramma moet worden gericht op de potenties van Hollandse IJssel door te kiezen voor (hoogwaardige) woningen die passen bij de bestaande karakteristiek (bijv. ijselsteentjes of, als contrast, glas en staal).

Uit deze visie tot 2020 blijkt dat de sloop van vrijgekomen agrarische bedrijfsgebouwen in ruil voor de bouw van een nieuwe woning (rood voor groen cq. Ruimte voor ruimte) past binnen dit beleid, nu het ten goede komt aan de ruimtelijke kwaliteit in de omgeving van de Hollandsche IJssel.